top of page

De wijnbouwshow van Dinant

In Dinant staan vrouwen in de schijnwerpers!

Data & Dienstregelingen voor 2024
Vrijdag 22 maart 16.00 - 21.30 uur
Zaterdag 23 maart 11.00 - 19.00 uur
Zondag 24 maart 11.00 - 18.00 uur

Binnenplaats van de Citadel van Dinant Chemin de la Citadelle te 5500 Dinant

Snacks / Bezoek aan de Citadel  Vriendelijke sfeer / Uitzonderlijke plek
Tarief
Algemene toegang tot de show:
Ter plaatse: 5 € p.p
Statiegeld glas: 4 €
Royal Syndicat d'Initiative Dinant

Bericht van de president

Voortbouwend op het succes van onze eerste twee edities, geïnitieerd door onze ex-president Phil François, heeft ons team besloten om het in 2024 opnieuw te doen, vooral omdat we u opnieuw kunnen verwelkomen in deze prestigieuze omgeving die de Citadel van Dinant vormt.

 

Jongeren, toch willen wij jullie opnieuw laten profiteren van de knowhow die zijn eeuwenoude oorsprong vindt in onze prehistorie. De wijnstok was destijds wild en groeide, net als een liaan, aan de bomen in randen die tientallen meters hoog konden worden. De mensen van die tijd, jager-verzamelaars, voedden zich ermee.

 

De evolutie van wilde wijnstokken naar gecultiveerde wijnstokken vond plaats in het 7e millennium voor Christus. De oudste sporen, die door archeologen zijn gevonden, dateren van 5400 jaar vóór de christelijke jaartelling in het Zagrosgebergte in Iran. In Georgië werd ook neolithisch aardewerk opgegraven, waarin sporen van wijnsteen- en appelzuur werden gevonden die het onweerlegbare bewijs vormen van de beheersing van de wijnbereiding 6.600 jaar geleden.  In de oudheid verspreidde de wijnstok zich vanuit het Midden-Oosten geleidelijk rond de Middellandse Zee.

 

In de Middeleeuwen waren het in Frankrijk en Spanje de talrijke invasies van Moren, Goten en andere stammen die de teelt van wijnstokken vertraagden. In Europa zal de christelijke religie de wijngaarden beschermen. Het was in deze tijd dat er enorme vooruitgang werd geboekt bij de aanpassing van terroirs aan druivensoorten, vooral in de Bourgogne. Dit is de periode waarin het wijnlandschap zich in Frankrijk ontwikkelde onder de sterke overheersing van de geestelijkheid en de adel en waarin de wijnbouw in het Midden-Oosten snel achteruitging.

 

Tijdens de Renaissance en de moderne tijd verspreidden de Portugezen, Spanjaarden, Nederlanders, Engelsen en Fransen de wijnstok overal waar ze kwamen.  Zo bevorderden de Engelsen vanaf de 16e eeuw de ontwikkeling van Sherry. De Nederlanders van hun kant stimuleerden Frankrijk in de richting van de distillatie van wijnen; en zo werden Cognac en Armagnac geboren!

 

De Nederlanders dwongen de Fransen in het zuidwesten ook om zoete en zoete wijnen te produceren.

 

In een meer hedendaags tijdperk vernietigde Phylloxera in 1870 bijna alle Franse wijngaarden. Er zullen AOC's en Biodynamica worden gecreëerd. En nu komt de Belgische wijnbouw op gang…

​

Het is deze historische rijkdom die ons ertoe brengt u een breed scala aan wijnbouwproducten aan te bieden, gecombineerd met fantastische lokale producten die bij uw smaakpapillen passen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren.

 

Smaakt goed,

 

Marc Vigneronnes.jpg

Marc Maillet, voorzitter van het Koninklijk Bureau voor Toerisme van Dinant

Raadpleeg en download de officiële brochure van de Salon des Vigneronnes et du Terroir de Dinant 2024.
(klik op de afbeelding hiernaast)
Salon des Vigneronnes Dinant

exposanten

Dames Wijnboeren

& Terroir

bottom of page